Filozofia naszej firmy jest prosta - oferujemy naszym klientom tylko to, co sami chętnie położylibyśmy na własnym talerzu. Co to oznacza w praktyce i jak wygląda nasza produkcja?
Wiemy, że tylko najlepsze masło migdałowe wyprodukujemy tylko z tych najlepszych migdałów. Dlatego zdecydowaliśmy się na hiszpańską odmianę, która oferuje łagodniejszy i słodszy smak niż najpopularniejsze migdały kalifornijskie.Podobnie podjęto decyzję o dodaniu do kaszek a granoli brytyjskie bezglutenowe płatki owsiane, ponieważ są one wykonane z kiełkujących ziaren, delikatne i wyjątkowo smaczne. Nasze ulubione rozgotowane owoce gotowane są wyłącznie ze śliwek uprawianych w ekologicznym sadzie Haná, który nie jest traktowany chemicznymi opryskami ani sztucznymi nawozami. Zaletą jest to, że mamy sad dosłownie za rogiem.
Prawdopodobnie rozumiesz już, w jaki sposób myślimy o surowcach, z którymi pracujemy. Staranna selekcja, degustacja i testowanie w naszej produkcji to podstawa. Jesteśmy gotowi zapłacić więcej za jakość, a także podróżować, aby osobiście zobaczyć, jak składniki są uprawiane i przetwarzane.
Oprócz jakości wierzymy również w wykorzystywanie w jak największym stopniu surowców pochodzących z europejskich lokalizacji, które nie muszą podróżować po całym świecie.
Orzechy odgrywają główną rolę w Šufan, więc nie tylko starannie je wybieramy, ale także sami prażymy. Dzięki temu możemy zapewnić ich świeżość, jakość i delikatne prażenie. Powolne i delikatne prażenie w niższych temperaturach pozwala nam dostosować smak orzechów do naszych (i Twoich) upodobań, ale także zapobiega tworzeniu się szkodliwych substancji, takich jak rakotwórcze akrylamidy.
Z takim samym entuzjazmem, z jakim prażymy orzechy, produkujemy także własną czekoladę. Ziarna kakaowca najpierw trafiają do palarni, a następnie spędzają cztery dni w melanżerze, gdzie są mielone. Rezultatem jest idealnie gładka i przyjemnie słodka czekolada, wykonana z zaledwie kilku podstawowych składników. Dokładnie według filozofii Šufan.
Od samego początku szczycimy się czystością składników wszystkich naszych produktów. Oznacza to brak aromatów, barwników, lecytyny sojowej, dodanych olejów czy sztucznych słodzików. Jeśli już słodzimy, to zazwyczaj panelą lub miodem, i to bardzo ostrożnie.
Ponadto wierzymy, że prostota jest piękna, dlatego znajdziesz u nas głównie masła jednego rodzaju i żadnych skomplikowanych lub modnych smaków, takich jak solony karmel. Stawiamy na fakt, że klient płaci za słoik pełen orzechów, a nie cukru z dodatkami smakowymi.
Pomimo tego, że mamy kilka maszyn pracujących w produkcji, istnieją prace, których żadna maszyna nie jest w stanie wykonać za człowieka - a mamy ich sporo. Na przykład, podczas prażenia orzechów, cały sukces zależy od testu sensorycznego przeprowadzonego przez prażalnika. Podczas procesu prażenia sprawdza on, czy ziarna są wystarczająco uprażone i czy smakują idealnie. To samo dotyczy produkcji czekolady, która po prostu nie może obejść się bez ciągłej degustacji i oceny konsystencji.
Innymi słowy, postrzegamy naszych pracowników produkcyjnych jako niezastąpionych. Dokładają oni najwyższej staranności, poświęcają swój czas i wkładają wszystko, co najlepsze w każdy produkt.
Nasze masła i orzechy można obecnie kupić w słoikach z etykietami wykonanymi z naturalnych materiałów pochodzących z recyklingu. Nie tylko łatwo jest znaleźć inne zastosowania słoików w domu, ale w 2022 roku wprowadziliśmy również system zwrotu słoików, co pozwala nam na ponowne napełnianie zużytych słoików. Oczywiście po umyciu i dokładnej dezynfekcji.
Zužitkovat dokážeme i nadwyżki materiałów opakowaniowych z produkcji. Być może zauważyłeś, że nie wysyłamy paczek wypełnionych folią bąbelkową lub pogniecionym papierem. Dzieje się tak, ponieważ zamiast tradycyjnych materiałów opakowaniowych używamy rolek etykiet i kartonów pociętych na cienkie paski, które służą do przechowywania naszych surowców. Uważamy, że bardziej efektywne jest wykorzystanie tych odpadów niż uciekanie się do popularnych „degradowalnych wypełniaczy”. Nawet one są w efekcie nowo wyprodukowanymi, jednorazowymi przedmiotami, które obciążają ziemię.
Zrównoważony rozwój i ekologia to często wymieniane pojęcia w Šufan i mamy duże plany na przyszłość. Nieustannie szukamy sposobów na zmniejszenie naszego śladu i robienie rzeczy w sposób, który jest rozważny i ma realny wpływ. Mamy nadzieję znaleźć najskuteczniejsze rozwiązania i liczymy, że będziesz tam z nami.
Autor: Zespół ŠUFAN
Sufan.pl
Sufan.pl